Mersin Belediyesi Büyükşehir Belediyesine dönüşmeden önce birkaç caddeye isim verilmiş, diğer tüm sokaklar numara almıştı. Sokaklara verilen numaraların tabi olduğu bir sistem yoktu. Sokaklara açılış sırasına göre numara veriliyordu. Bu uygulamada sistemsizlik hakimdi. Örneğin, şehrin en doğusunda açılan bir sokağa verilen numaradan sonraki numara bundan sonra şehrin batısında açılan sokağa verilmekteydi. Bu uygulama sonunda yanyana iki sokaktan birisi 124. sokak iken diğeri 5428 sokak numarasını alabilmekteydi. Sonuç olarak bu sistemde adres bulma kolaylığı yerine bulamama sonucu ile karşılaşılmaktaydı.
Tüm belediye hizmetleri, PTT, TEK, su, polis, sağlık, nüfus sayımı v.b. günlük hayatımızda çok önemli bir yer tutan numarataj hizmetinin kolay uygulanabilir, kalıcı ve anlaşılır bir sistemde yeniden planlanması kaçınılmaz olmuştu.
Mersin Belediyesi Büyükşehir statüsüne dönüştürüldükten ve Akdeniz, Toroslar, Yenişehir Belediyeleri fiilen kurulduktan sonra 1996 yılında Yenişehir Belediyesi olarak numarataj yönetmeliğine uygun olarak numaratajı yeni bir sistem içinde güncelleştirilerek uygulamaya koyduk.
NUMARATAJ SİSTEMİNİN ÖZELLİKLERİ :
Yenişehir'in tamamının uygulama imar planı ile numarataj haritaları çakıştırılarak tek bir paftada toplandı.
18 mahallenin her birine iki haneli bir kod numarası verildi. Her mahalledeki sokaklar mahallenin kod numarası ile başlayan 4 rakamdan oluşmaktadır. Aynı mahallede sokak sayısı 100 den fazla ise 100' ün üzerindeki sokak numaraları 5 rakamdan oluşmaktadır. 2005 yılı içinde Kocavilayet Köyünün Belediyemiz sınırları içine alınması ve Batıkent Mahallesi ile 50. yıl mahallesinin ikiye bölünerek 2 adet yeni mahalle oluşturulması sonucunda mahalle sayımız 21 olmuştur.
Mahalle Kodları :
- 11 Pirireis Mahallesi,
- 12 Palmiye Mahallesi,
- 13 Gazi Mahallesi,
- 14 İnönü Mahallesi,
- 15 Dumlupınar Mahallesi,
- 16 Cumhuriyet Mahallesi,
- 17 Hürriyet Mahallesi,
- 18 Bahçelievler Mahallesi,
- 19 Güvenevler Mahallesi,
- 20 Aydınlıkevler Mahallesi,
- 21 Barbaros Mahallesi,
- 22 Eğriçam mahallesi,
- 23 Akkent Mahallesi,
- 24 Limonluk Mahallesi,
- 25 Menteş Mahallesi,
- 26 Batıkent Mahallesi,
- 27 50. Yıl Mahallesi,
- 28 Fuat Morel Mahallesi,
- 29 Kocavilayet Mahallesi
- 30 Deniz Mahallesi
- 31 Afetevler Mahallesi
Güneyde Akdeniz, doğuda Müftü Deresi sabit noktalar olarak alındı. Denize paralel sokaklara tek numara, denize dik sokaklara çift numaralar verildi. Sokaklar denizden kuzeye doğru, Müftü Deresinden batıya doğru büyüyerek devam etmektedir. Her sokak kendi mahalle sınırı içinde sona ermektedir. Sokak diğer bir mahalle sınırı içerisinde devam ediyorsa yeni mahalle sınırı içinde kalan kısmı mahallenin kodu ile yeni bir numara almaktadır.
12 m. den geniş yollarla, mahalle sınırlarını ayıran yollar cadde olarak değerlendirildi. Caddelere de denize paralel olanlara tek, denize dik olanlara çift numara verildi. Caddeler denizden kuzeye doğru, Müftü Deresinden batıya doğru birbirini takip ederek büyüyen numaralar almaktadır.
Önceden yerleşmiş olan Adnan Menderes Bulvarı, İsmet İnönü Bulvarı, GMK (Gazi Mustafa Kemal) Bulvarı , Silifke Caddeleri'nin ismi aynen korundu.
İmar Planında olmasına rağmen henüz açılmamış cadde ve sokaklar kendi sistemi içinde numarasını almaktadır. Bu nedenle açıldığı zaman sistem bozulmadan numara uygulamaya konulmaktadır.
Denize paralel olan tüm cadde ve sokaklarda binalar doğudan batıya doğru büyüyen bir sistem içinde sağdakiler çift, soldakiler tek numara almaktadır. Denize dik cadde ve sokaklarda tüm binalar güneyden kuzeye doğru bir sistem içinde sağdakiler çift, soldakiler tek numara almaktadırlar. Bu sistem içinde boş arsalara da numara ayrıldığı için yeni bina yapılınca sistem içinde kendi numarasını almaktadır.
Her bina giriş kapısının bulunduğu cadde ve sokaktan numara almaktadır. Birden fazla cadde veya sokağa açılan giriş kapısı olan binalar her kapının bulunduğu cadde ve sokaktan numara almaktadır.
İşyerleri bina numarasının yanında güneyden kuzeye, doğudan batıya A dan başlayan harflerle numara almaktadır. Örneğin 12 kapı numaralı bir binanın altında 3 adet işyeri varsa işyerlerinin numaraları 12/A, 12/B, 12/C şeklinde olmaktadır. Eğer binanın girişi başka bir sokaktan numara almış ve işyerlerinin kapısı başka bir sokağa cepheli ise sistem içinde ilk işyerine normal bina numarası gibi numara verilir, diğer işyerlerine bu numaraya bağlı A dan başlayan numaralar verilir. Örneğin 5 işyeri olan bir binada ilk işyerine sistem içinde 13 numarası verildiyse diğer işyerlerine 13/A , 13/B, 13/C ,13/D numaraları verilir.
Tüm bina numaralarının üstüne ait olduğu sokak veya cadde numarası da yazılmıştır.
Cadde ve sokak numaraları, lacivert zemin üzerine beyaz rakamlarla yazılmıştır. Cadde ve sokak numara levhalarının en üstüne ait olduğu mahalle adı, altına cadde veya sokağın numarası yazılmış onun altına sokağın yönünü gösteren ok işareti yapılmış ve en alta da sokağın posta kodu yazılmıştır.
Posta kodları, birkaç mahalle bir grup haline getirilerek bir posta kodu alacak şekilde ayarlanmıştır.
Uygulanan bu numarataj sistemi ile içinde bulunduğunuz sokak veya cadde numarasına bakarak hangi mahallede olduğumuzu, bulunduğunuz mahallenin posta kodunu bilebilirsiniz. Bulunduğunuz yere göre aradığınız yere ulaşmak için hangi yöne gideceğinize çok kolay karar verebilirsiniz ve aradığınız yeri hiç kimseye sormadan kolayca bulabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder