BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN KURULUŞU
02/09/1993 tarih 504 sayılı K.H.K. ( Kanun Hükmünde Kararname ) ile Antalya, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, İzmit, Mersin ve Samsun Belediyeleri 3030 sayılı kanun hükümleri uygulanmak üzere Büyükşehir Belediyesine dönüştürüldü. K.H.K.' ye göre bu belediye sınırları içinde ilçeler oluşturulmayacaktır. İlçe yerine Alt Kademe adı ile belediye kurulması, kurulacak belediyelerin nüfus ölçüleri, sınırları ve isimlerinin belirlenmesi konusunda Bakanlar kurulu yetkili kılındı.
21/12/1993 tarih 93/5130 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Mersin Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde Akdeniz ( 25 mahalle ) Toroslar ( 21 Mahalle ), Yenişehir ( 18 Mahalle ) adları ile üç adet Alt Kademe Belediyesi kurulmuştur. Alt Kademe Belediye sınırları içinde kalan mahalle sayısı, isimleri ve sınırları konusunda 27/11/1992 tarih 173 sayılı Mersin Belediye Meclis Kararı ile 14/10/1993 tarih 10/3705 sayılı İçel İli İl İdare Kurulu Kararı aynen benimsenmiştir.
27 Mart 1994 Genel Yerel seçimleri sonunda fiilen Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Akdeniz, Toroslar ve Yenişehir Alt Kademe Belediyeleri oluşturularak çalışmalarına başlamıştır.
1- MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN ORGANLARI:
1.1- Büyükşehir Belediye Meclisi :
Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri doğrudan seçimle belirlenmez. Büyükşehir Belediyesi sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe Belediye Meclisine seçilen üyelerin seçilme sırasına göre beşte biri Büyükşehir Belediye meclisi görevini de yapar. İlçe ve ilk kademe Belediye Başkanları Büyükşehir Belediye Meclisinin doğal üyesidir. Büyükşehir Belediye Başkanı ise Büyükşehir Belediye Meclisinin Başkanıdır.
1.2- Büyükşehir Belediye Encümeni :
Büyükşehir Belediye Encümeni, Belediye Başkanının başkanlığında Belediye Meclisinin kendi üyeleri arasından bir yıl için seçeceği beş üye ile biri Genel Sekreter, biri Mali Hizmetler Birim Amiri olmak üzere Belediye Başkanının her yıl birim amirleri arasından seçeceği beş üyeden oluşur. Belediye Başkanının katılmadığı toplantılarda encümene genel sekreter başkanlık eder.
1.3- Büyükşehir Belediye Başkanı ve Başkanvekili :
Büyükşehir Belediye Başkanı Mahalli İdareler seçiminde beş yıl süre ile seçimle gelir. Büyükşehir Belediye Başkanı izin, hastalık veya başka bir sebeple görev başında bulunmadığı hallerde bu sürelerde vekalet etmek üzere Büyükşehir Meclisi Üyeleri arasında birini Başkan Vekili olarak görevlendirir. Büyükşehir kapsamındaki ilçe ve ilk kademe belediye başkanları Büyükşehir Belediyesi başkan vekili olamaz.
1.4-Büyükşehir Belediyesi Teşkilatı :
Büyükşehir Belediyesi teşkilatı Genel Sekreterlik, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşur. Büyükşehir belediyesinde hizmetlerin yürütülmesi belediye başkanı adına genel sekreter ve yardımcıları tarafından sağlanır.
2- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN GÖREVLERİ :
Büyükşehir Belediyesinin başlıca görevleri şunlardır;
- Büyükşehir ulaşım ana planını yaptırmak ve uygulamak.
- Büyükşehir yatırım plan ve programını yapmak.
- Büyükşehir nazım imar planını yapmak ve uygulamak.
- İlçe ve ilk kademe belediyelerinin nazım imar planına uygun olarak hazırlayacakları uygulama imar planlarını onaylamak ve uygulamasını denetlemek.
- Büyükşehir dahilindeki meydan, bulvar, cadde ve anayolların (14 m.den geniş yollar) yapmak ve onarımını sağlamak.
- Çevre sağlığını sağlamak. 1. sınıf gayri sıhhi müesseselerin çalışma ruhsatlarını vermek ve denetlemek.
- Su, kanalizasyon, her nevi gaz, merkezi ısıtma ve toplu taşıma hizmetlerini yürütmek.
- Yiyecek ve içecek maddeleri için tahlil laboratuarları kurmak.
- Mezarlık alanları kurmak ve işletmek.
- Çöplerin ve sanayi atıklarının toplanma alanlarını belirlemek, değerlendirilmesi ve imhası için gerekli tesisleri kurmak ve işletmek.
- Meydan, bulvar, cadde,yol ve sokak ile binalara numara verilmesini gerçekleştirmek. (Mersin Büyükşehir Belediyesi görevini ilk Kademe Belediyelerine devretmiştir.)
- Toptancı Haller ve mezbahalar yaptırmak ve işletmek.
- İtfaiye hizmetlerini yürütmek.
- İlçe - ilk kademe Belediyeleri arasındaki anlaşmazlıklarda, zabıta ve diğer belediye hizmetlerinde koordinasyonu sağlamak.
- Büyükşehir çapında ortak finansman ve yatırımı gerektiren hizmetlerin gerçekleştirilmesini sağlamak.
- İlgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yaparak genç ve yetişkin özürlüler için meslek ve beceri kazandırma kursları, iş eğitim merkezleri ve yaşam evleri açmak.
- Ulaşım araçlarının özürlülerin kullanımına ve ulaşabilirliğine uygun olmasını sağlamak.
- Alt yapı hizmetlerinin eş zamanlı yapılması için kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu sağlamak.
- Coğrafi ve kent bilgi sistemini kurmak.
3- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN BAŞLICA GELİRLERİ :
- İl Merkezinde yapılan genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden alınan % 5 pay
- Genel bütçe vergi gelirleri tahsilat toplamı üzerinden Alt Kademe Belediyelerine nüfusları oranında İller Bankasınca dağıtılan payların % 35'i (B.K.K. ile )
- İlçe ve ilk kademe Belediyelerine ödenmesi gereken elektrik tüketim vergisinin % 50'si.
- Büyükşehir Belediyesince yapılan yol, su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı.
- Toptancı hal gelirleri.
- İlçe ve ilk Kademe Belediyeleri ve MESKİ (su bedeli üzerinden) tarafından toplanan Çevre Temizlik Vergisinin % 20'si.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder